Αmeladiotis Dimitris

Visual Artist

Η ελάχιστη δομή , ομαδική έκθεση για την καλύβα υπό την επιμέλεια του Αποστόλη Αρτινού, Minimum Structure, group exhibition for the hut curated by Apostolis Artinos, Space / Χώρος Romantso , Athens / Αθήνα, 2014.

dimitris_ameladiotis_apostolis_artinos_minimum_structure_2014Ο επιμελητής της έκθεσης “Η ελάχιστη δομή” , Αποστόλης Αρτινός γράφει για τα δύο γλυπτά του Δημήτρη Αμελαδιώτη :

“Τον ιδιόχειρο χαρακτήρα της καλύβας διερευνά με τα δύο γλυπτά του ο Δημήτρης Αμελαδιώτης. Φωλιές από ξύλινα θραύσματα που χωροθετούν τον ψυχισμό του ανθρώπου στο κουκούλι μιας φιλοτεχνημένης υλικότητας. Μία επίμονη τεχνουργία που μορφοποιεί διαπλάθοντας και έως τα όρια της εξάντλησής της την ύλη του Πραγματικού. Όσο δια-φθείρεται το υλικό περίβλημα του κόσμου, τόσο και διανοίγεται ακέραιο στην αλήθεια που το διαυγάζει. Η καλύβα είναι η υλικότητά της, μαζί και η απόσυρσή της”.

unnamed._ameladiotis_dimitris_irini_karagiannopoulou_2014 unnamedunnamed_dimitris_ameladiotis_artinos_karagianopoulou_irini_2014dimitris_ameladiotis_apostoliS_artinos_2014ameladiotis_dimitris_dimitris_efeoglou_apostolis_artinos_2014

http://www.leximata.blogspot.gr/

http://www.leximata.blogspot.gr/#!http://leximata.blogspot.com/2014/11/blog-post.html

Η ελάχιστη δομή – ομαδική έκθεση

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 4 Νοεμβρίου – Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: 16.00 – 22.00
Ρομάντσο – Αναξαγόρα 3-5
Είσοδος ελεύθερη

Από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο του Ρομάντσο, μια έκθεση εικαστικών και αρχιτεκτόνων επιχειρεί να διερευνήσει το ανάγλυφο της καλύβας, την δυνατή αλλά και αδύνατη μαζί παραστατικότητά του.

Το 18ο αιώνα ο πολιτισμός δεν παράγεται πλέον στα ανάκτορα και στα μοναστήρια, αλλά στις αγροικίες και στις εξοχές. Η περίφημη αγροικία του Goethe, τα τοπία του Turner και του Constable, η αισθησιακή ρέμβη του Rousseau, ο Μέλανας Δρυμός, δεν είναι παρά σημεία μιας ολικής και σχεδόν μαζικής εμβύθισης στη φύση, μια μέθεξη στο τοπίο που έμελλε να είναι και η τελευταία ιστορικά. Το ρομαντικό πρότυπο της αγροικίας, «το κατοικείν των χωρικών», όπως θα πει ο Heidegger, είναι και το τελευταίο ίχνος μιας αρχαίας αντίληψης για την κατοίκηση που έρχονται να ανατρέψουν εκ βάθρων οι νέοι καιροί. Ένα κατοικώ που στοιχειώνει όμως ακόμη και σήμερα το φαντασιακό μας. Η οικογένεια Eagles, τα δεντρόσπιτα, η κατασκήνωση στη φύση, τα παιδιά των διαμερισμάτων που συνεχίζουν στις ιχνογραφίες τους να σχεδιάζουν καλύβες με ξύλινους φράχτες, όταν τους ζητείται να σχεδιάσουν το σπίτι τους, μαρτυρούν ένα ίχνος που δείχνει να αντιστέκεται σθεναρά. Η μορφική αντοχή μιας ψυχικής ανάμνησης, της πιο βαθιάς ανάμνησης σύμφωνα με τον Μπασελάρ, που σαγηνεύει πάντα άμα τη εμφανίσει του.

Επιμέλεια έκθεσης: Αποστόλης Αρτινός

Συμμετέχοντες:
Δημήτρης Αμελαδιώτης, Γιάννης Αρβανίτης / Δημήτρης Μπαλτάς, Κωστής Βελώνης, Γιώργος Γυπαράκης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Πάνος Δραγώνας / Βαρβάρα Χριστοπούλου, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Δημήτρης Εφέογλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Ισιδώρου, Αντώνης Κατσούρης, Ζήσης Κοτιώνης, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Χρήστος Παπούλιας, Εύα Παπαμαργαρίτη / Δήμητρα Βογιατζάκη, Αλέξανδρος Παπαθανασίου, Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, Φωτεινή Παπαχατζή, Βάσω Πλαβού, Κώστας Ρουσσάκης, Νάνα Σαχίνη, Χριστίνα Σγουρομύτη, Ιωάννα Στρατόγλου, Νίκος Σεπετζόγλου, Συμεών, Κωστής Σωτηρίου, Μαρία Λιανού / Πάνος Ξενάκης / Αλέξανδρος Χριστοφίνης, Μάρω Φασουλή, Κώστας Χριστόπουλος, Extra-Conjugale (Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Sébastien Marteau).

dimitris_ameladiotis_apostolis_artinos_elaxisti_domi_2014

Στα πλαίσια της έκθεσης θα γίνεται καθημερινά μια σειρά προβολών πάνω στο θέμα της Καλύβας σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου.

Ο κατάλογος της έκθεσης με κείμενα των Αποστόλη Αρτινού, Κωστή Βελώνη, Δήμητρας Βογιατζάκη, Φοίβης Γιαννίση, Γιάννη Γρηγοριάδη, Ζήση Κοτιώνη, Ίριδας Λυκουριώτη, Σταύρου Μαρτίνου, Γιώργου Μητρούλια, Χρήστου Παπούλια, Βασιλικής Πλαβού, Γιώργου Τζιρτζιλάκη και Χρήστου Χρυσόπουλου, θα κυκλοφορήσει απ’ τις εκδόσεις Κριτική.

ameladiotis_dimitris_artinos_apostolis_kritiki_katalogos_elaxisti_domi_2014

Αφορμή για την διοργάνωση της ομαδικής έκθεσης  αποτέλεσε η έκδοση της σειράς δοκιμίων του Αποστόλη Αρτινού υπό τον τίτλο “Η ετεροτυπία της καλύβας” ( εκδόσεις Σμίλη ). Το έργο που εικονίζεται στην φωτογραφία του εξωφύλλου του εν λόγω βιβλίου φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Δημήτρη Εφέογλου.

dimitris_efeoglou_apostolis_artinos_i_eterotipia_tis_kalivas_2014

http://leximata.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

http://dimitrisefeoglou.weebly.com/

Λοιπά παραδείγματα έργων ( 2013 -2014 ) τα οποία προσεγγίζουν επίσης τη σχέση καλύβας – φωλιάς :

dimitris_ameladiotis_2014dimitris_ameladiotis_apostolis_artinos_2014dimitris_ameladiotis_apostolis_artinos_2013dimitris_ameladiotis_2014dimitris_ameladiotis_2014Η αφετηρία της συζήτησης περί της σχετικότητας του εικαστικού εργου του Δημήτρη Αμελαδιώτη με το θέμα της έκθεσης “Η ελάχιστη δομή” υπήρξε το εξής έργο του :

dimitris_ameladiotis _untitled , mixed media, 8 x 11 x 8 cm, 2010Σύνδεσμοι

http://www.leximata.blogspot.gr/

http://www.leximata.blogspot.gr/#!http://leximata.blogspot.com/2014/11/blog-post.html

http://www.culturenow.gr/32241/h-elaxisth-domh-romantso-kritikhs-ektheshs

http://grekamag.gr/33703/

http://www.romantso.gr/show_event.php?id=269

http://www.globalplanetwork.info/node/247

http://www.greekarchitects.gr/gr/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AE-id9489

ameladiotis_dimitris_maria_lianou_apostolis_artinos_maro_fasouli_elaxisti_domi_2014

Advertisement

Information

This entry was posted on November 24, 2014 by in Works (Objects & Paintings).
%d bloggers like this: